Să redăm României memoria istorică!

stemacdep

Am semnalat de mai multe ori situația necorespunzătoare în care se află imobilele în care au locuit sau care au fost legate, într-un fel sau altul, de personalitățile culturii române și ale istoriei acestor meleaguri. Unele se află într-o stare avansată de degradare, altele nu sunt amenajate ca spații memoriale, altele, în fine, nu sunt nici măcar marcate printr-o placă memorială.

Un caz aparte îl constituie plăcile memoriale amplasate necorespunzător, conținând greșeli biografice sau, și mai grav, instrumentalizate în perioada comunistă, astfel încât să reflecte perspectiva fostului regim asupra istoriei și culturii României.

Revin, săptămâna aceasta, cu încă un caz care, departe de a fi singular, ilustrează necesitatea revizuirii politicilor privind gestiunea memoriei culturale în spațiul public. Spre a nu fi suspectat de părtinire, am ales acest exemplu din sfera culturii maghiare de pe teritoriul României.

Concret, în municipiul Cluj-Napoca este amplasată, pe casa în care s-a aflat redacția prestigioasei reviste de cultură Korunk (una dintre cele mai importante reviste maghiare de cultură din România), o placă memorială, redactată, așa cum se și cuvenea, bilingv. Până aici, toate bune. Numai că, după cum puteți vedea în fotografia atașată declarației mele politice, textul plăcii memoriale este complet necorespunzător: „În această clădire a fost redactată între cele două războaie mondiale revista marxistă Korunk, condusă de către eminentul estetician Gaál Gábor (1891-1954)”. Gaál Gábor a fost, indiscutabil, un eminent estetician și un animator al culturii maghiare în România interbelică, revista Korunk a fost și rămâne un reper pe harta publicisticii în limba maghiară de la noi, dar… nu pentru că a făcut teorie marxistă. A marca memoria revistei și a conducătorului ei în acest mod înseamnă a face un deserviciu culturii și spiritului democratic.

Iar asemenea plăci memoriale necorespunzătoare, adevărate vestigii ale tentativei comuniste de rescriere a istoriei României, se mai află încă destule în orașele României democratice.

Fac un apel la Ministerul Culturii, la autoritățile locale, pentru identificarea cât mai rapidă a cazurilor de instrumentalizare comunistă a memoriei istorice, încă prezente în spațiul public românesc, și înlocuirea lor.

unnamed

2 răspunsuri to “Să redăm României memoria istorică!”

 1. krudus Says:

  Scuze pt of-topic dar dl .Iliescu nu a mai intrat pe blog.

  Acest Ghita, nu poate fi nici sarac si nici cinstit.Corect.

  Este exagerat de bogat,implicit nu e sarac si nici cinstit nu poate fi pentru ca nu a fost niciodata.Politruc mafiot pur sange.Noua generatie.

  Faptul ca il scoate vinovat pe unicul politician autentic de stanga din Romania, este prea mult.Tupeu de borfas.

  La inaltimea d-lui Iliescu, nu va mai ajunge nimeni.A castigat alegerile fara sa fure voturi.
  Dl. Iliescu, este cel mai mare LORD dintre toti politicienii de dupa 1989.

  Cred, nu sunt sigur ,ca dl. Iliescu ia sugerat lui Ponta sa isi recunoasca infrangerea inainte de afisarea rezultatelor, ca sa nu degenereze manifestatia din strada.
  Posibil ca de aici sa provina acesta idee legata de comunism.

  Nu mi-a placut niciodata Ponta, este f slab pregatit, artificial numit in functii prea mari.
  Are un anturaj mai mult decat dubios.

  Daca nu pleaca singur , e posibil sa plece definitiv din viata publica pe usa din dos.

  Va rog sa ii transmiteti d-lui Iliescu, ca noi, astia saraci si cinstiti il respectam in continuare si ca suntem mult mai multi si mai puternici decat toti banii lui Ghita facuti din contracte cu statul.

  P.S- am scris pe blogul dvs pt ca trebuie sa va ganditi serios la o candidatura la functia de presedinte al acestui partid de stanga.

 2. kruduskrudus Says:

  Felicitari pentru numire !

  Totul are un inceput si sunt convins ca veti face o treaba buna !

  Dvs si distinsa Corina Cretu, sunteti in opinia mea cei mai de incredere politicieni pe care ii are Romania in momentul de fata.

  Bafta va doresc si sa va inconjurati numai de oameni onesti si patrioti.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: